Aprèn a fer sabó de mans a casa

Descripció

Rentar-nos les mans de manera freqüent i correcta durant un mínim de 20 segons és una de les mesures més efectives per protegir-nos de gèrmens.

Has provat mai de fer-te el teu propi sabó a casa? En aquest repte et proposem fer-ho i descobrir el procés anomenat «saponificació». 

Ho pots fer lliurement seguint les instruccions que trobaràs a sota, buscant un tutorial a YouTube o participant a l’activitat que organitzem el mes de juny de 2021.

Ja pots apuntar-t’hi mitjançant el següent formulari d’inscripció:


Activitat proposada pel mes de juny de 2021

Impacte | RESIDUS ESTALVIATS: 1

Passos per superar el repte

Per una banda, necessitem dos ingredients bàsics i un altres d’opcionals:

  • Oli (component greixós). Pots optar per oli d’oliva, de coco o fins i tot oli usat de la cuina, una pràctica molt tradicional i que ens permet convertir un residu en un producte nou! 
  • Sosa càustica o (hidròxid de sodi, que és el component acal·lí, molt corrossiu!).
  • Aigua
  • Opcional: algun oli essencial per donar aroma i propietats extres.
  • Opcional: algun element decoratiu o exfoliant com flors seques, cafè o colorants naturals.


A més necessitaràs els següents utensilis:

  • Dos bol o recipient grans per barrejar els ingredients
  • Un motlle o recipient on vessar la barreja perquè es solidifiqui i prengui la forma desitjada
  • Una balança petita per pesar els ingredients
  • Una batedora elèctrica
  • Una espàtula o cullera gran de fusta
  • MOLT IMPORTANT: Elements de protecció (guants sobretot i si pots ulleres i roba) ja que la sosa és un material corrossiu i cal manipular-lo amb precaució. 

Per l’elaboració ens haurem d’informar bé sobre les proporcions de cada ingredient, que poden variar segons l’oli que escollim. 

Et deixem l’enllaç a una recepta de la web En estado crudo per a més indicacions.

Nosaltres et resumim els passos bàsics:  

  1. Aboca l’aigua en un bol i afegeix-hi la quantitat correcta i proporcional de la sosa càustica usant protecció i amb molt de compte perquè no entri en contacte amb la pell, ulls o cap orifici.
  2. Remou amb l’ajuda d’una cullera o espàtula de fusta lentament i amb compte. Deixa reposar (veuràs que s’escalfa al barrejar-ho).
  3. Cola l’oli si és usat i posa’l a un recipient a part.
  4. Vessa la barreja d’aigua i sosa càustica amb l’oli i barreja-ho tot bé primer amb l’espàtula i després amb una batedora elèctrica, veuràs que l’oli canvia de color i que la barreja pren una consistència espessa.
  5. Vessa la barreja final als motlles, preferiblement de silicona perquè sigui més fàcil desmotllar-los després.
  6. Deixa-ho  reposar durant 24 hores abans de desmotllar.
  7. Un cop desmotllat, esperar aproximadament un mes abans de fer-los servir.  

Exemples de fotos vàlides per superar el repte

Participant que han superat el repte

Has superat el repte?